Login | Register

Kabini APU Wrong clock speed

Post about bugs you find in Core Temp so they can be addressed and fixed efficiently
  • Author
    Message

Kabini APU Wrong clock speed

Postby Vulpix » Fri Jun 24, 2016 11:58 am

W10 x64, AMD Athlon 5370; the multiplier can go up to 22x (in task manger / hwinfo), but CoreTemp (RC9) only shows a max of x11. I suspect the multiplier is divided by two in CoreTemp for some reason.
Vulpix
Registered User
Registered User
 
Posts: 14
Joined: Fri Jun 24, 2016 11:52 am

Re: Kabini APU Wrong clock speed

Postby The Coolest » Fri Jun 24, 2016 12:13 pm

Could you please attach a register dump from Core Temp and TXT Report from CPUz?
I'll take a look to see what's wrong.
Member of our O/C Folding @ Home team
"<The_Coolest> you can't unwaste wasted CPU cycles" - Start FOLDing now!
Main rig:
Core i7 2600K 3.4GHz @ 4.5GHz (Scythe Mugen2) / Mobo: Biostar TP67XE / SSD: Crucial M4 128GB (+ HDDs) / GPU: HD5450 / Mem: 4x4GB DDR3-1600 G.Skill 4GBXL RipJaws X - 16GB total / PSU: Seasonic S12II 620W.
Secondary rig:
Core i3 540 3.06GHz @ Stock / Mobo: MSI H55M-ED55 / GPU: Integrated / Mem: 2x2GB DDR3-1600 G.Skill 4GBRL RipJaws - 4GB total / PSU: FSP ATX350-PNR 350W.

Core Temp - Accurate temperature monitor for Intel's Core/Core 2 and AMD64 processors
User avatar
The Coolest
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2961
Joined: Tue Feb 18, 2003 7:48 pm
Location: Tel Aviv, Israel

Re: Kabini APU Wrong clock speed

Postby Vulpix » Fri Jun 24, 2016 12:40 pm

dump+cpuztxt attached.
Attachments
cpuz.txt
(72.77 KiB) Downloaded 61 times
CoreTemp-Dump.txt
(101.3 KiB) Downloaded 69 times
Vulpix
Registered User
Registered User
 
Posts: 14
Joined: Fri Jun 24, 2016 11:52 am

Re: Kabini APU Wrong clock speed

Postby The Coolest » Fri Jun 24, 2016 12:52 pm

Thank you. This problem will be fixed in the next release.
Member of our O/C Folding @ Home team
"<The_Coolest> you can't unwaste wasted CPU cycles" - Start FOLDing now!
Main rig:
Core i7 2600K 3.4GHz @ 4.5GHz (Scythe Mugen2) / Mobo: Biostar TP67XE / SSD: Crucial M4 128GB (+ HDDs) / GPU: HD5450 / Mem: 4x4GB DDR3-1600 G.Skill 4GBXL RipJaws X - 16GB total / PSU: Seasonic S12II 620W.
Secondary rig:
Core i3 540 3.06GHz @ Stock / Mobo: MSI H55M-ED55 / GPU: Integrated / Mem: 2x2GB DDR3-1600 G.Skill 4GBRL RipJaws - 4GB total / PSU: FSP ATX350-PNR 350W.

Core Temp - Accurate temperature monitor for Intel's Core/Core 2 and AMD64 processors
User avatar
The Coolest
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2961
Joined: Tue Feb 18, 2003 7:48 pm
Location: Tel Aviv, Israel

Re: Kabini APU Wrong clock speed

Postby Vulpix » Fri Jun 24, 2016 1:50 pm

Awesome :) Thanks. Been using coretemp since forever, wouldn't want to have to switch to anything else :D
Vulpix
Registered User
Registered User
 
Posts: 14
Joined: Fri Jun 24, 2016 11:52 am

Re: Kabini APU Wrong clock speed

Postby Vulpix » Sat Jun 25, 2016 1:24 pm

Now that I look at it, the temperatures are also wrong. Should I post in a new thread or will this one do? I searched and it seems it is not so easy to determine the temperatures for the AMD CPUs and APUs. It is showing _something_ but once again it feels like the temperatures are halved (i.e. it's showing 22-25C when I believe the real temps are 44-50C - which the motherboard shows when inside the UEFI).

Do you need any more diag data if this can be fixed? If so, let me know!

Thanks for the hard work!
Vulpix
Registered User
Registered User
 
Posts: 14
Joined: Fri Jun 24, 2016 11:52 am

Re: Kabini APU Wrong clock speed

Postby The Coolest » Sat Jun 25, 2016 1:28 pm

There's no need for a new thread. Here's a post I made on another thread which covers the problem.
viewtopic.php?f=62&t=5668#p14010
Member of our O/C Folding @ Home team
"<The_Coolest> you can't unwaste wasted CPU cycles" - Start FOLDing now!
Main rig:
Core i7 2600K 3.4GHz @ 4.5GHz (Scythe Mugen2) / Mobo: Biostar TP67XE / SSD: Crucial M4 128GB (+ HDDs) / GPU: HD5450 / Mem: 4x4GB DDR3-1600 G.Skill 4GBXL RipJaws X - 16GB total / PSU: Seasonic S12II 620W.
Secondary rig:
Core i3 540 3.06GHz @ Stock / Mobo: MSI H55M-ED55 / GPU: Integrated / Mem: 2x2GB DDR3-1600 G.Skill 4GBRL RipJaws - 4GB total / PSU: FSP ATX350-PNR 350W.

Core Temp - Accurate temperature monitor for Intel's Core/Core 2 and AMD64 processors
User avatar
The Coolest
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2961
Joined: Tue Feb 18, 2003 7:48 pm
Location: Tel Aviv, Israel

Re: Kabini APU Wrong clock speed

Postby Vulpix » Sat Jun 25, 2016 5:15 pm

Hmm, but when you think about it, it doesn't matter whether you are getting the absolute temperature or "distance from TJmax". If you know the TJMax (which is 76C for this CPU/APU as per the official AMD page - http://products.amd.com/en-us/search/AP ... Series/182 ) and you know the distance from it in degrees of celsius, then showing the actual temperature should be a matter of (TJmax - X) calculation, where X is the data you are getting from the CPU/APU. It doesn't really matter what I have selected, the result is calculated using the same "X" number, correct?

Which also brings me to realize that CoreTemp shows TJMax of this CPU to be 70C instead of 76C; can you please amend that? :o
Vulpix
Registered User
Registered User
 
Posts: 14
Joined: Fri Jun 24, 2016 11:52 am

Re: Kabini APU Wrong clock speed

Postby The Coolest » Sat Jun 25, 2016 6:09 pm

TjMax is read directly from the CPU, and it's not really the same value as referred to by the datasheet.
It's the max temperature discussed in the article I linked to in my previous post.
There is no way to work the actual temperature from any of the available information.
Member of our O/C Folding @ Home team
"<The_Coolest> you can't unwaste wasted CPU cycles" - Start FOLDing now!
Main rig:
Core i7 2600K 3.4GHz @ 4.5GHz (Scythe Mugen2) / Mobo: Biostar TP67XE / SSD: Crucial M4 128GB (+ HDDs) / GPU: HD5450 / Mem: 4x4GB DDR3-1600 G.Skill 4GBXL RipJaws X - 16GB total / PSU: Seasonic S12II 620W.
Secondary rig:
Core i3 540 3.06GHz @ Stock / Mobo: MSI H55M-ED55 / GPU: Integrated / Mem: 2x2GB DDR3-1600 G.Skill 4GBRL RipJaws - 4GB total / PSU: FSP ATX350-PNR 350W.

Core Temp - Accurate temperature monitor for Intel's Core/Core 2 and AMD64 processors
User avatar
The Coolest
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2961
Joined: Tue Feb 18, 2003 7:48 pm
Location: Tel Aviv, Israel

Re: Kabini APU Wrong clock speed

Postby Vulpix » Sat Jun 25, 2016 9:20 pm

Aha-- thanks! I got it. Quite odd that the datasheet and TJmax are not the same. And I get the thermal margin / "distance to Tjmax" thing now, and why my motherboard shows what it shows. Why can't AMD be more like intel :D

Anyway, thanks!
Vulpix
Registered User
Registered User
 
Posts: 14
Joined: Fri Jun 24, 2016 11:52 am

Re: Kabini APU Wrong clock speed

Postby Vulpix » Wed Jul 06, 2016 9:14 am

Clock speed works properly in 1.1 ! Thank you!
Vulpix
Registered User
Registered User
 
Posts: 14
Joined: Fri Jun 24, 2016 11:52 am

Return to Bug reports

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests