Login | Register

My temp is ZERO too

Report any bugs you have with the program, so they can be fixed.

Moderator: imposter

  • Author
    Message

My temp is ZERO too

Postby CoreTemp-User267 » Thu Jun 04, 2009 8:47 pm

I've a PII X4 and Core Temp reports 0C(?) for my temp... On the other hand, HWMonitor from cpuid.com seems to work properly and reports temps SYSTIN, CPUTIN, and AUXTIN that match what the bios hwmon shows.

MB is an Asrock AOD790GX/128M with the latest bios...
CoreTemp-User267
Registered User
Registered User
 
Posts: 3
Joined: Thu Jan 01, 1970 12:00 am

Postby The Coolest » Fri Jun 05, 2009 10:02 pm

I don't know what the problem is, but HWMonitor shows you motherboard temperatures while Core Temp only displays temps reported by the on-die CPU sensor.
I believe this is still a bios issue, but not 100% sure.
Member of our O/C Folding @ Home team
"<The_Coolest> you can't unwaste wasted CPU cycles" - Start FOLDing now!
Main rig:
Core i7 2600K 3.4GHz @ 4.5GHz (Scythe Mugen2) / Mobo: Biostar TP67XE / SSD: Crucial M4 128GB (+ HDDs) / GPU: HD5450 / Mem: 4x4GB DDR3-1600 G.Skill 4GBXL RipJaws X - 16GB total / PSU: Seasonic S12II 620W.
Secondary rig:
Core i3 540 3.06GHz @ Stock / Mobo: MSI H55M-ED55 / GPU: Integrated / Mem: 2x2GB DDR3-1600 G.Skill 4GBRL RipJaws - 4GB total / PSU: FSP ATX350-PNR 350W.

Core Temp - Accurate temperature monitor for Intel's Core/Core 2 and AMD64 processors
User avatar
The Coolest
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2961
Joined: Tue Feb 18, 2003 7:48 pm
Location: Tel Aviv, Israel

It is BIOS related

Postby CoreTemp-User267 » Mon Jun 08, 2009 9:27 pm

I decided to try an older bios on my asrock aod790gx and now core temp is working again. I downgraded to v1.30 from v1.50. v1.30 is the first bios asrock has listed that supports the PII X4.
CoreTemp-User267
Registered User
Registered User
 
Posts: 3
Joined: Thu Jan 01, 1970 12:00 am

Postby The Coolest » Tue Jun 09, 2009 8:39 am

Good to know, thanks for the update.
Member of our O/C Folding @ Home team
"<The_Coolest> you can't unwaste wasted CPU cycles" - Start FOLDing now!
Main rig:
Core i7 2600K 3.4GHz @ 4.5GHz (Scythe Mugen2) / Mobo: Biostar TP67XE / SSD: Crucial M4 128GB (+ HDDs) / GPU: HD5450 / Mem: 4x4GB DDR3-1600 G.Skill 4GBXL RipJaws X - 16GB total / PSU: Seasonic S12II 620W.
Secondary rig:
Core i3 540 3.06GHz @ Stock / Mobo: MSI H55M-ED55 / GPU: Integrated / Mem: 2x2GB DDR3-1600 G.Skill 4GBRL RipJaws - 4GB total / PSU: FSP ATX350-PNR 350W.

Core Temp - Accurate temperature monitor for Intel's Core/Core 2 and AMD64 processors
User avatar
The Coolest
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2961
Joined: Tue Feb 18, 2003 7:48 pm
Location: Tel Aviv, Israel

Postby CoreTemp-User267 » Tue Jun 09, 2009 6:37 pm

I played a bit more with my bios and have discovered that it's not really just a bios issue but also bios settings involving AMD's "cool n' quiet" tech... if it's enabled, core temp shows 0. When disabled (as it was using the bios defaults), core temp shows the temp.

I discovered this after noticing my comp was running louder and hotter than it was before I downgraded the bios. I had used bios defaults and cool n' quiet was disabled. When I enabled, core temp showed 0 again.

However, latest bios shows 0 no matter how cool n' quiet is set.

Again, for others info I've a PII X4 running on an Asrock AOD790GX. Others who have a zero temp may want to see if cool n quiet settings affect their readings using Core Temp.
CoreTemp-User267
Registered User
Registered User
 
Posts: 3
Joined: Thu Jan 01, 1970 12:00 am

Postby The Coolest » Fri Jun 12, 2009 6:32 pm

Can you tell me if HWMonitor still reports "core" temps when Core Temp reports 0?
The temps I'm talking about in HWMonitor appear under the CPU's name.
Member of our O/C Folding @ Home team
"<The_Coolest> you can't unwaste wasted CPU cycles" - Start FOLDing now!
Main rig:
Core i7 2600K 3.4GHz @ 4.5GHz (Scythe Mugen2) / Mobo: Biostar TP67XE / SSD: Crucial M4 128GB (+ HDDs) / GPU: HD5450 / Mem: 4x4GB DDR3-1600 G.Skill 4GBXL RipJaws X - 16GB total / PSU: Seasonic S12II 620W.
Secondary rig:
Core i3 540 3.06GHz @ Stock / Mobo: MSI H55M-ED55 / GPU: Integrated / Mem: 2x2GB DDR3-1600 G.Skill 4GBRL RipJaws - 4GB total / PSU: FSP ATX350-PNR 350W.

Core Temp - Accurate temperature monitor for Intel's Core/Core 2 and AMD64 processors
User avatar
The Coolest
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 2961
Joined: Tue Feb 18, 2003 7:48 pm
Location: Tel Aviv, Israel

Return to Core Temp - Bug reports

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest